Pitokarva- eli skin-sukset ovat lyöneet itsensä läpi erityisesti harrastehiihtäjien keskuudessa todenteolla viimeisten parin vuoden aikana. Ja ihan aiheesta: skin-suksien toimivuus lähes kelillä kuin kelillä yhdistettynä melko pieneen hoitotarpeeseen ovat merkittäviä etuja verrattaessa perinteiseen voideltavaan sukseen. Tulevalle kaudelle lähes kaikilta valmistajilta tulee markkinoille myös nk. vaativaan käyttöön tehtyjä pitokarvasuksia, jotka on suunniteltu kilpahiihtoa varten.

 

Skin-suksen idea

Mutta miten pitokarvasuksi oikeastaan eroaa “tavallisesta” voideltavasta perinteisen suksesta?

Keskeisin ero on, että hiihtämisessä tarvittava pito syntyy sukseen integroidusta karvasta eli skinistä. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, sillä erilaisia suksiin kiinnitettäviä pito-/nousukarvoja on ollut jo vuosikymmeniä esimerkiksi telemark-käytössä, mutta vasta viimeisen viiden vuoden aikana myös maastohiihtoon ollaan kyetty kehittämään riittävän hyvin toimivia ratkaisuja.

Eri valmistajilla on hieman erilaisia toteutuksia karvan suhteen, mutta yleensä kyseessä on mohairvillasta valmistettu karva, joka luistaa myötäkarvaan ja tarjoaa pitoa vastakarvaan.

Toinen merkittävä ero on puolestaan siinä, että pitovoiteita ja liistereitä ei enää tarvita. Pitokarva tarjoaa hyvän pidon kaikissa keliolosuhteissa aina kovilta pakkasilta vesikeleihin. Luonnollisesti toiset kelialueet ovat tällekin suksityypille hieman vaikeampia kuin toiset, mutta koskaan aikaisemmin yhdellä suksella/pitovoitelulla ei ole kyennyt hiihtämään yhtä laajassa ympäristössä.

Täysin hoitovapaa pitokarvasuksi ei kuitenkaan ole, mutta verrattuna normaaliin voideltavaan sukseen, käy huolto sekunneissa ja huomattavasti helpommin.

Siirrettävän siteen merkitys korostuu

Suosittelemme kaikkiin pitokarvasuksiin siirrettäviä siteitä. Näin suksen toimivuutta voi muuttaa nopeasti suoraan ladun varressa riippuen keliolosuhteista. Yleisohjeena voi pitää, että suksen pito paranee siirtämällä sidettä eteenpäin, ja puolestaan luisto paranee siirtämällä sidettä taaksepäin.

Esimerkiksi valikoimassamme olevassa Rottefella Xcelerator Pro Classic -siteellä siirto tapahtuu hyvin helposti ladun varressa – erillistä avainta ei tarvita, vaan sidettä pystyy siirtämään ilman työkaluja muutamassa sekunnissa jopa hanskat kädessä.

Entäs sitten haitat, kenelle skin-sukset eivät sovi?

Kaikkeen käyttöön skin-sukset eivät kuitenkaan ole sopivimmat. Kun puhutaan puhtaasti kilpahiihdosta, voideltavilla suksilla on ainakin tällä hetkellä edelleen paras mahdollisuus saavuttaa nopein suksi riittävällä pidolla. Tämä luonnollisesti vaatii riittävää osaamista pitovoitelusta ja mahdollisuutta kattavaan voidetestaukseen.

Toisena esimerkkinä voisi nostaa esille nk. seikkailuhiihtämisen hoidetun latuverkoston ulkopuolella. Pitokarvasukset eivät ole parhaimmillaan jos valmiita latu-uria ei ole. Tällaiseen käyttöön esimerkiksi nano-pinnoitteiset metsäsukset ovat omiaan.

Skin-suksien tulevaisuus

Vielä on turhan aikaista arvioida tulevatko pitokarvasukset syrjäyttämään kaikki voideltavat perinteisen sukset tulevaisuudessa, mutta ainakin kuntoilijoiden ja aktiiviharrastajien näkökulmasta tilanne on melko selvä: perinteisten voideltavien suksien myyntimäärät ovat romahtaneet viimeisten parin vuoden aikana, kun markkinoille on tullut yhä paremmin toimivia pitokarvasuksia.

Kilpasuksipuolella tilanne ei ole vielä ihan samanlainen, mutta ainakin jo junioritasolla (Hopeasompa) karvapohjasuksilla on kisattu menestyksekkäästi. Lisäksi uudet kilpaskinit ovat varmasti ainakin tietyissä kilpailuissa ja olosuhteissa maratonhiihtäjille houkutteleva vaihtoehto.

 

Päivitys 24.1.2018: vilkaise myös viimeisin bloggauksemme skin-suksista.

 

Skin-suksi valikoimamme 19/20:

Kuntoilijoille: Fischer Twin Skin Race 19/20

Aktiiviharrastajille: Fischer Twin Skin Carbon 19/20