Yli 100 euron ostokset ilman toimituskuluja noutopisteeseen. Maksuton kotiintoimitus yli 300 euron ostoksille.

Suksien valinta ja erityisesti sopivien skin-suksien valinta voi kuulostaa monen korvaan melko monimutkaiselta. Avaan tässä tekstissä hieman sitä tapaa, millä Hiihtoniilo.fi valitsee skin-sukset asiakkailleen.

Heti alkuun on hyvä mainita, että jokaisella merkillä on hieman erilainen mittaustapa, eikä tässä esitettyä tapaa voi suoraan hyödyntää kaikille merkeille. Alla olevassa tapauksessa käsitellään asiakkaan tilaamia Madshus Nanosonic Intelligrip -suksia.

1 Hiihtäjän lähtötietojen analysointi ja varaston läpikäynti

Ensimmäisenä lähdemme tarkastelemaan hiihtäjän antamia taustatietoja: pituus, paino ja aktiivisuustaso ovat keskeisimmät lähtötiedot, joiden avulla pyritään valitsemaan sopivia vaihtoehtoja. Kaikissa myymissämme Madshus-suksissa on RFID-siru, jossa on valmiiksi tehtaalla mitattuja tietoja suksiparista. Näin pystymme nopeasti käymään läpi varastoamme ja arvioimaan löytyykö sieltä vähintään 3-5 paria jatkotarkasteluun. Mikäli varastossamme ei suoraan ole sopivia suksipareja, olemme aina yhteydessä asiakkaaseen ja ilmoitamme tarpeesta tilata suoraan tehtaalta lisää suksia.

2 Esivalittujen suksien analysointi

Kun 3-5 sopivaksi arvioitua suksiparia on löytynyt, tutkimme tarkemmin niiden RFID-sirun antamat tiedot. Skin-suksien osalta tarkastelemme ennen kaikkea profiilin korkeutta hiihtäjän puoli- ja kokopainolla, sekä ns. “voidepesän” sijaintia suhteessa skin-karvan sijaintiin suksessa. Tällä saadaan varmistettua se, että sukset eivät ole liian löysät eikä skin-karva ota kiinni painon ollessa kummallakin suksella.

Jos jokin suksipari näyttää epäsopivalta suhteessa haluttuun, siirrämme sen jo tässä vaiheessa sivuun.

3 Suksenjäykkyysmittari käyttöön – loppukilojen mittaus

Kun esivalinta on saatu valmiiksi, päästään itse asiaan. Tässä vaiheessa pyrimme pitämään mukana vähintään kolme hiihtäjän tarpeisiin sopivaa suksiparia.

Kuten edellä todetiin, jokainen Madshus-suksi on mitattu valmiiksi jo tehtaalla. Vaikka nämä tulokset pitävät melko hyvin paikkaansa, mittaamme jokaisen parin loppujäykkyyden myös itse. Madshusin skin-suksien osalta mittauspiste on 8cm tasapainopisteen takana.

Loppujäykkyys tarkoittaa sitä kilomäärää, mikä tarvitaan painamaan suksi kiinni latuun.

Suksien loppujäykkyyden perusteella voidaan arvioida sopivuutta tietyn painoiselle hiihtäjälle. Madshusin oma suositus Nanosonic Intelligrip -suksien osalta on se, että loppujäykkyys tulisi olla noin 55-60% hiihtäjän painosta. Omien testiemme perusteella olemme kuitenkin käyttäneet hieman korkeampia lukuja, ja valitsemme pääsääntöisesti 60-65% loppukiloilla olevia suksia hiihtäjän varsinkin kilpa- ja aktiivihiihtäjille.

Toisin sanoen yläpuolella oleva pari, jonka loppukilot ovat noin 51kg, soveltuu noin 80-85kg kilpa/aktiivihiihtäjälle. Kuntoilijalle/harrastehiihtäjälle saman parin optimaalinen painoluokka olisi 85-90kg, ja suksi kantaa vielä noin 95kg hiihtäjän. Tehtaan oma merkintä suksen päällä tälle parille oli 85-95kg.

4 Varmistusmittaus

Lopuksi haluamme vielä varmistaa, että valittu suksipari varmasti jaksaa kantaa suksen hiihtäjän painon (toisin sanoen skin-karva ei kahnaa) ja teemme sille tarkistusmittauksen. Madshusin skin-suksissa tämä tehdään 15cm tasapainopisteen takaa.

Vaakaan asetetaan hiihtäjän puolipaino – tässä tapauksessa noin 41-42kg.

Suksipari otetaan nyt käteen ja katsotaan valoa vasten, että skin-karvat eivät juurikaan ota kiinni toisiinsa. Myös liuskaa vedetään suksiparin läpi saman varmistamiseksi. Kuntohiihtäjien suksia valitessa karvat ottavat kiinni kevyesti etupäässä, mutta silloinkin vain hyvin pieneltä matkalta.

Tässä oli tiivistetysti Madshus -skin-suksien valintaprosessi. Luonnollisesti suksiparit puristetaan aina myös lyhyesti käsin, jotta havaitaan mahdolliset ihmeellisyydet painealueissa. Käytännössä kaikki kisa- ja aktiiviharrastajien sukset ovat tänä päivänä kuitenkin jo kulkeneet hyvän laadunvarmistuksen läpi tehtaalla, eikä jälleenmyyjille asti edes päädy huonoja pareja. Enemmän kyse onkin siitä, että oikea hiihtäjä löytää oikean suksiparin. Tässä maastohiihdon erikoisliike on asiantuntija.

Sitten ei muuta kuin ladulle!