Yli 100 euron ostokset ilman toimituskuluja noutopisteeseen. Maksuton kotiintoimitus yli 300 euron ostoksille.

Olen jutellut viime viikkoina useamman henkilön kanssa monojen ja siteiden yhteensopivuudesta eli käytännössä NNN- ja SNS-normeista. Koska kaikki monot eivät sovi kaikkiin siteisiin eikä netistä juuri löydy suomeksi helposti selkeää ohjeistusta, on lyhyt tiivistelmä blogimuodossa varmasti paikallaan.

Vuosien varrella on tullut hiihdettyä erilaisilla side/mono-yhdistelmillä, joten niin SNS kuin NNN -monoja löytyi kaapista kuvattavaksi. Ainostaan vanhempia SNS Profil -pohjalla olevia monoja eikä uusia Turnamic -pohjalla olevia monoja löytynyt malliksi tähän hätään.

NNN-pohjat

Ensimmäisessä kuvassa on kaksi tavallista NNN-normin monoa. Nämä monot sopivat 100% kaikkiin NNN-siteisiin, niin vanhoihin kuin uusiin. Samoin monoilla on yhteensopivuus Prolink- sekä Turnamic -siteisiin.

NNN-sidenormi on helppo tunnistaa siitä, että yhden eturaudan lisäksi monon pohjassa on kaksi ohutta pitkittäisuraa.

NNN Xcelerator ja NNN Xcelerator SSR

Toisessa kuvassa on viimeisimmät NNN-normin kisamonot. Vasemmalla Xcelerator-pohja ja oikealla uusin Xcelerator SSR-pohja. Yhteensopivuus on edelleen 100% kaikkien NNN-, Prolink- ja Turnamic-siteiden kanssa.

Prolink ja SNS Pilot

Kolmannessa kuvassa on kaksi Salomonin sidenormia, jotka eivät ole yhteensopivia keskenään: vasemmalla Prolink-pohja ja oikealla SNS Pilot (RS17) -pohja. Prolink on yhteensopiva niin NNN- kuin Turnamic -siteisiin, mutta Pilot vain SNS Pilot -siteisiin.

SNS Pilot

Neljännessä kuvassa on kaksi SNS Pilot -monoa. Sidenormin tunnistaa siitä, että pohjassa on kaksi rautaa ja vain yksi (leveä) keskiura. Näillä on täysi yhteensopivuus vain SNS Pilot -siteisiin. Myös SNS Profil-siteiden kanssa monoja pystyy käyttämään, mutta silloin toimivuus ei ole paras mahdollinen.

SNS Profil -pohjasta ei valitettavasti ole tässä kuvaa, mutta se muistuttaa pitkälti SNS Pilot -pohjaa vain yhdellä raudalla.

SNS Pilot RS17 ja RS10

Viidennessä kuvassa on kaksi SNS Pilot -pohjaa, jotka eroavat hieman toisistaan. Vasemmalla olevassa pohjassa kärkirauta on 17mm monon etuosasta, kun puolestaan oikeanpuoleisessa monossa 10mm. RS17-pohjia löytyy erityisesti kilpamonoista ja ne on optimoitu käytettäväksi SNS (Pilot) Propulse-siteiden kanssa.

 

Yhteensopivuustaulukko

Loppuun vielä yhteensopivuustaulukko tämän hetken suosituimmista hiihtomonoista ja sidenormeista. Käytännössä on hyvä huomata, että kaikki NNN-, Prolink- ja Turnamic-siteet ja -monot ovat keskenään yhteensopivia.