Hiihtokausi alkaa lähestyä loppuaan suuressa osassa maata, vaikka Lapissa lunta riittää vielä pitkään. Moni hiihtäjä on siis jo siirtynyt kesälajeihin ja sukset on valmisteltu odottamaan seuraavaa talvea. Jos omat sukset odottavat vielä suksipussissa koskemattomana, seuraavassa muutama vinkki suksien huoltoon ja kesäsäilytykseen.

 

1 Poista lika

Viimeistään nyt on hyvä tehdä sukseen perusteellinen puhdistus voiteenpoistoaineilla. Mikäli kyseessä on perinteisen tyylin voideltava suksi, ensimmäisenä puhdistetaan pitoalue. Tässä on monta tapaa, mutta voiteenpoistoaineen lisäksi nk. “pakkelilasta” ja paremmin keittiöstä tuttu karhunkieli ovat erinomaisia apuvälineitä. Myös suksen reunat ja päällinen on hyvä puhdistaa kaikista pitovoide-/liisterijäljistä voiteenpoistoaineella.

Skin-suksien osalta karvan puhdistamiseen kannattaa käyttää erityisesti näille suunniteltuja puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita liimausta.

Luistopintojen puhdistamiseen kannattaa lisäksi käyttää metalliharjaa, jolla varmistetaan lian parempi irtoaminen. Ammattikäytössä käytetään paljon jopa rosterirotoharjoja puhdistukseen, mutta myös käsiharja (messinki/rosteri) toimii oikein hyvin.

2 Sulata suoja-/varastointivaha luistoalueille

Kun suksen pohja on puhdistettu ja liuotin haihtunut (5-10min), on aika sulattaa luistopinnoille suojavaha. Joillakin voidevalmistajilla on tähän jopa omia tuotteita, mutta käytännössä vahaksi käy aivan tavallinen luistovoide, esim. kauppias pääsääntöisesti varastoi sukset Swixin LF6/7/8 -vahoilla hieman kelialueesta riippuen. Suojavahan ideana on suojata suksen pohjaa lialta, hapettumiselta ja mahdollisilta pieniltä kolhuilta kesäsäilytyksen aikana.

Perinteisen suksen pitoalueelle tai skin-suksissa karvoille ei luonnollisestikaan luistovahaa sulateta, vaan ne jäävät puhtaiksi.

3 Säilytys

Kun sukset on puhdistettu ja luistoalueelle levitetty suojavaha, voi sivakat turvallisin mielin siirtää odottamaan seuraavaa talvea. Pari huomioitavaa asiaa: 1) Jos käytät suksipidikkeitä, kannattaa pitää sukset mahdollisimman rentona kesän ajan. Toisin sanoen älä purista suksipidikkeitä liian tiukalle, jotta suksien profiili ei vahingossakaan muuttuisi. 2) Pyri säilömään sukset suhteellisen viileässä ja tasalämpöisessä paikassa. Varsinkin kesähelteillä peltikaton alla lämpötilat saattavat nousta sellaisiksi, että ne vahingoittavat suksien rakennetta.