Yksi hiihtokauden 18-19 merkittävimmistä uutuuksista on ollut nestemäisten luistovoiteiden lopullinen läpilyönti markkinoille. Käytännössä kaikilla voidevalmistajilla on jo aiemmin ollut tarjota useita erilaisia nestemäisiä pikaluistoja, mutta vasta nyt on saatu myyntiin tuotteita, jotka ihan käytännössäkin pitkälti korvaavat vahamuodossa olevat luistovoiteet. Valmistajien viime vuosien merkittävät R&D-panostukset nestemäisten luistovahojen kehitykseen ja testaukseen ovat edenneet siihen, että lopultakin tuotteita voidaan esitellä kuluttajille. 

Rex G11 Spray

Olen itse päässyt kokeilemaan Rexin nestemäisiä luistovahoja viimeisen vuoden aikana melko erilaisissa keliolosuhteissa niin treeni- kuin kisakäytössä. Sanotaanko, että voiteluraudan käyttö omien suksien kunnostuksessa on vähentynyt tänä talvena selvästi. Ihan kokonaan en perinteisistä luistovahoista ole vielä valmis luopumaan, mutta kyllä luistovoitelun tulevaisuus näyttää pitkälti siirtyvän nestemäisiin tuotteisiin. Jo pelkästään käytön helppous ja nopeus, puhumattakaan siklausjätteen puuttumisesta ovat seikkoja, jotka varsinkin kuntohiihtäjille ovat merkittävä parannus entiseen. Omassa lähipiirissä on treenikäytössä pakkaskeleillä ollut erityisesti G21-tuote, ja täytyy mainita sen täysin kuumavahoihin verrattavissa oleva kulutuskestävyys.

Rex HF21 Spray

Muutama hyväksi todettu vinkki:

  • Vain puhdas suksi luistaa. Varmista ennen uuden luiston levittämistä, että pohja on puhdistettu liasta. Tähän käy erittäin hyvin esim. Rexin Glide Cleaner
  • Ravista spray-pulloa hyvin ja suihkuta puhtaalle pohjalle ohut kerros voidetta. Turhan paksusta kerroksesta ei ole hyötyä (vain kuivumisaika lisääntyy), mutta pohjan tulee kastua kauttaaltaan
  • Tasoita voidetta vielä kevyesti luonnonkorkilla, jotta koko pohja ja kaikki urat ovat tasaisesti peittyneet
  • Anna voiteen kuivua huolella. Valmistajan suositus on 20min, mutta itse suosittelen hieman pidempää kuivumisaikaa. Viileässä ja kosteassa ilmassa kuivumisaika voi olla selvästi pitempi
  • Harjaa nylonharjalla ylimääräinen voide pois ja pohjakuvio näkyville