Välinerintamalla ei tällä kaudella nähdä merkittäviä uutuuksia tai muutoksia, mutta voidepuolella on selkeästi meneillään ”välikausi”. Kirjaisin lyhyesti muutamia ajatelmia tämän ja ensi talven muutoksista erityisesti kilpahiihtoon:

Jokainen vähänkään hiihtouutisia seurannut on varmasti kuullut keskustelua fluorikiellosta ja sen mahdollisista vaikutuksista niin harraste- kuin kilpahiihtoon.

Fluori on ollut merkittävässä roolissa suksivoiteissa viimeisten 30 vuoden aikana, varsinkin kilpahiihdossa. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin usein mennyt sekaisin kaksi eri asiaa: EU:ssa tänä vuonna kielletyksi tulleet fluoriyhdisteet sekä Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) ja ampumahiihtoliiton (IBU) kaavailemat totaaliset fluorikiellot kaikissa niiden alaisissa kilpailuissa.

Suurin osa markkinoilla olleista tuotteista jo viime vuonna täytti EU:n uudet asetukset. Käytännössä vain aiempien fluoripulvereiden, -nappien ja muiden vastaavien fluoripinnoitteiden valmistus on nyt lopetettu tai muokattu uutta säännöstä vastaaviksi.

Kisahiihdossa fluorikiellon on nyt suunniteltu alkavan kaudella 21/22.

Tietyt valmistajat ovat tehneet jo selkeän päätöksen luopua kaikesta fluorista tuotteissaan, toiset ovat siirtyneet ”sallittuihin fluoreihin”, eli EU2020-säännökset täyttäviin fluoriyhdisteisiin.

Jos katsoo eteenpäin, on hyvin todennäköistä, että hiljalleen markkinoille tulee täysin fluorittomia tuotteita, jotka pesevät nykyiset fluorituotteet. Kuinka kauan tähän vielä menee, on vaikea arvioida, mutta jonakin päivänä sellainen tilanne tulee varmasti vastaan. Tälläkään hetkellä ei olla enää kovin kaukana, mutta tietyissä keliolosuhteissa fluorilla on edelleen etunsa.

Mielestäni tämä on erittäin positiivinen suunta. Fluori ei missään olomuodossa ole varsinaisesti hyvä asia terveydelle eikä ympäristölle. Vaikka nykyisten fluorituotteiden haitat ovat oikein käytettynä ovat hyvin minimaaliset, turhien riskien ottaminen on kuitenkin hölmöä. Ja jos tulevaisuudessa fluori pystytään kilpailukykyisesti korvaamaan toisilla aineilla, mikäs sen parempaa!

Tätä juttua kirjoitettaessa (marraskuun loppupuoli 2020) viestit voitelukopeilta antavat ymmärtää, että esim. Suomen Cupin osakilpailuissa ei hirveästi uusiin fluorittomiin kisavoiteisiin olisi vielä panostettu, vaan luotettu niin testauksessa kuin kilpailussa perinteisiin, hyväksi todettuihin tuotteisiin. Tämä on toki ymmärrettävää, mutta toisaalta ne kilpailijat/joukkueet, jotka testaavat ja vertailevat jo tänä talvena uusia fluorittomia tuotteita, ovat etulyöntiasemassa ensi kauden alussa.

Tämä on myös meidän tavoitteemme täällä Hiihtoniilo.fi:ssä: tänä talvena pyritään testaamaan ja vertailemaan lähes kaikkia fluorittomia kisaluistoja eri olosuhteissa, jotta osataan valita oikeat tuotteet myyntiin ensi kautta varten.