Saamme talviaikaan aika paljon yhteydenottoja/kysymyksiä sähköpostilla ja viestikentän kautta. Valitettavasti ihan kaikkiin emme kykene vastaamaan pahimpaan ruuhka-aikaan. Monet kysymykset kuitenkin pyörivät samojen teemojen ympärillä, joten ajan säästämiseksi keräsimme alle muutamia yleisiä kysymyksiä vastauksineen.

Kysymys: ”Painan niin ja niin paljon ja olen niin ja niin pitkä. Onko teillä minulle hyviä suksia?”

Vastaus: Nämä (pituus ja paino) ovat hyviä lähtötietoja, joiden perusteella voi lähteä haarukoimaan valikoimaa, mutta hieman lisää tietoja tarvitaan, ainakin: 1) mikä on hiihtotyyli (perinteinen vai vapaa) ja 2) millainen on hiihtäjän tausta/taitotaso. Käytännössä kaikki valikoimamme tuotteet ovat laadukkaita ja hyviä suksia. Tärkeintä on, että hiihtäjän ominaisuudet ja suksen ominaisuudet kohtaavat. Mitä enemmän meillä on hiihtäjästä tietoa, sitä paremmin pystymme suosittelemaan sopivia malleja. Aina meillä ei kuitenkaan ole hiihtäjälle sopivia pareja tarjolla, jolloin joudumme myymään ”ei-oota”.

K: ”Suksessa lukee soft/medium/stiff. Mitä se tarkoittaa ja mikä on suksen painoluokka?”

V: Useilla merkeillä on tosiaan alustava jäykkyysluokittelu näkyvillä suksessa. Tämän perusteella tehtaalla, tukkurilla ja jälleenmyyjillä osataan karkeasti lajitella suksipareja hieman pienempiin nippuihin. Valitettavasti yksittäisen suksiparin osalta merkintä ei vielä hirveästi kerro mitään. Jokainen suksipari on yksilö ja mitattava/arvioitava erikseen. On tullut vastaan useita medium-pareja, jotka ovat jäykempiä kuin moni stiff-pari. Lisäksi jäykkyysluokituksen sisällä saattaa olla merkittäviä heittoja. Suksen toimivuuteen ei soft/medium/stiff -luokittelu vaikuta mitenkään.

K: ”Miten voitte valita hyvät sukset minulle, kun ette tee paperitestiä?”

V: Tässä paperitestillä viitataan ilmeisesti ns. lankku-/lapputestiin, jossa hiihtäjä seisoo tasaisella lankulla suksien päällä ja myyjä liikuttaa paperilappua suksien alla. Kyseinen mittaus antaa kohtalaisen tarkkuuden voidepesän pituudesta perinteisessä suksessa ja sitä voi hyvinkin suositella erityisesti lasten ja sunnuntaihiihtäjien suksien valinnassa. Merkittävästi parempaan tarkkuustasoon pääsee kuitenkin suksien valintaan suunnitellulla suksenjäykkyysmittarilla (ns. Nastolan vaaka), jota käytämme pääsääntöisesti suksien mittauksissa. Tällä pystymme mittaamaan suksista niin loppujäykkyyden (ns. loppukilot), painealueiden sijainnit, muodot ja tiukkuudet, painealueiden siirtymät hiihtäjän puoli-/kokopainolla, voidepesän muodon ja korkeuden eri pisteissä ym. Mainittakoon vielä, että käytännössä kaikkien talli-/kilpahiihtäjien sukset valitaan suksenjäykkyysmittarien avulla tehtaalla/maahantuojien varastossa.

K: ”Minulla on SNS-monot. Saako teiltä suksia sopivilla siteillä?”

V: Emme myy emmekä asenna SNS-siteitä. Varsinkin Fischerin IFP-levyllä oleviin suksiin suosittelemme vahvasti välttämään niiden asentamista.