Hiihtosauvat

Hiihtosauvojen hintahaitari on erittäin laaja, muutamasta kympistä useisiin satasiin. Hintaero muodostuu lähinnä putken materiaalista. Vaikka sauvojen erot eivät olekaan suksien luokkaa, Hiihtoniilo.fi:n vahva suositus silti on, että kaikentasoiset hiihtäjät käyttäisivät 100% hiilikuitusauvaa. Edullisimmat markkinoilla olevat hiihtosauvat ovat komposiitti- eli sekoitesauvoja (hiilikuidun joukossa lasikuitua), ja siten selvästi painavampia ja löysempiä.

Pääperiaatteena voi pitää, että mitä pitempi sauva sitä laadukkaampaa putken materiaalin tulisi olla. Erot hiilikuitusauvoissa tulevat eri materiaaleista ja valmistustekniikoista.

Alta löytyvät ohjeelliset laskukaavat sauvan pituuden arviointiin niin perinteiseen kuin luisteluhiihtoon. On hyvä huomata, että jokaisen hiihtäjän ruumiinrakenne on hieman erilainen, joten laskukaavat/suositukset ovat vain viitteellisiä.

Sauvan suosituspituus: perinteinen hiihto

  • 0,83-0,86 x oma pituus
  • Esimerkki: hiihtäjä 170cm, sauvan ohjeellinen pituus = (170 x 0,83)-(170 x 0,86) = 141,1-146,2cm
  • Käytännössä 170cm hiihtäjälle soveltuu hyvin 140cm ja 145cm pitkät sauvat. Lyhyempi vaihtoehto on turvallisempi valinta, mikäli kokemusta eripituisista sauvoista ei ole.

Sauvan suosituspituus: luisteluhiihto

  • 0,88-0,91 x oma pituus
  • Esimerkki: hiihtäjä 170cm, sauvan ohjeellinen pituus = (170 x 0,88)-(170 x 0,91) = 149,6-154,7cm
  • Käytännössä 170cm hiihtäjälle soveltuu hyvin 150cm ja 155cm pitkät sauvat. Lyhyempi vaihtoehto on turvallisempi valinta, mikäli kokemusta eripituisista sauvoista ei ole.


KILPAHIIHTO – sauvasääntö kaudesta 2016/2017 alkaen

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) säännön mukaan perinteisen hiihtotavan sauva saa olla maksimissaan 83 % hiihtäjän pituudesta monot jalassa mitattuna. Sauvan mitta otetaan piikin kärjestä kohtaan, mistä sauvan käteen tuleva lenkki lähtee sauvasta. Myös Suomessa sääntö on voimassa Hiihtoliiton hiihtokalenteriin merkityissä kilpailuissa pois lukien 16-vuotiaiden ja sitä nuorempien sekä 35-vuotiaiden ja sitä vanhempien hiihtäjien sarjat.

Urheilijan pituus mitataan seisten tasaisella alustalla hiihtokengät jalassa ilman päähinettä.
Sauvan pituus mitataan sauvan kärjestä hihnan kiinnityskohdan yläosaan. Mittaukset pyöristetään lähimpään tasasenttiin seuraavasti: pienempi kuin 0,5cm alaspäin 0,5cm ja enemmän ylöspäin.

Lisätietoa Suomen Hiihtoliiton sivuilta: http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/kilpailutoiminta/saannot/