OSTAJAN OPAS – HIIHTOKENGÄT JA SUKSISITEET

Jokaisen jalka on yksilöllinen, mutta silti kaikki hiihtäjät takuulla arvostavat laadukkaan hiihtokengän tuntumaa jalassa. Perinteisen ja luisteluhiihdon kengät eroavat merkittävästi toisistaan. Luonnollisesti myös hiihtokengän ja suksisiteiden tulee olla keskenään yhteensopivat.


Hiihtokengät eli monot

Perinteisen hiihtotavan kengät

Tärkein ominaisuus perinteisen monossa on hyvä istuvuus jalkaan. Perinteisen mono muistuttaa itse asiassa hieman juoksulenkkaria: matala, joustava pohja ja varpailla aavistus tilaa liikkua. Sivuttaissuunnassa tukea on kuitenkin oltava lenkkaria enemmän, jotta tasapaino yhdellä suksella on mahdollista saavuttaa.

Sopiva perinteisen monon vastaa myös melko pitkälti samaa sääntöä lenkkareiden kanssa: kantapää ei saisi liikkua, mutta kärjessä tulisi olla 0,5-1,0cm käyntivara, jotta varpaat eivät osuisi monon etupäähän potkuvaiheessakaan.

Vapaan hiihtotavan kengät

Luistelumonot eroavat merkittävästi perinteisen monoista. Jos perinteisen monot muistuttavat hieman juoksulenkkaria, luistelumonot ovat puolestaan lähellä jääkiekkoluistimia. Monon on oltava erittäin tukeva joka suuntaan ja istuttava jalkaan tiiviisti.

Erityisesti luistelumonoissa tuotekehitystä on tapahtunut selvästi viime vuosina: kengistä on saatu yhä kiertojäykempiä ja kevyempiä kiitos laadukkaampien materiaalien. Myös kuntoilijoiden kannattaa hankkia vähintään keskitason luistelumonot, sillä halvimmissa malleissa monon pehmeys vie tehoja potkusta eikä mahdollista rentoa liukua.

Sopiva luistelumonon koko on usein jopa yksi koko perinteisen monoa pienempi, sillä käyntivaraa ei saa olla. Monon tulee jo ensimmäisellä sovituskerralla tuntua riittävän napakalta jalan ympärillä. Erilaisilla pohjallisilla on mahdollista hienosäätää istuvuutta vielä paremmaksi.


Suksisiteet

Hieman kärjistäen suksisidemarkkinoilla on tapahtunut viimeisen parin talven aikana enemmän kuin 20 vuoden aikana sitä ennen yhteensä. Pitkään jatkunut Rottefellan (NNN-normi) ja Salomonin (SNS-normi) välinen tasapainotila on muuttunut, kun ensin Salomon toi talvella ’16 markkinoille NNN-normiin yhteensopivat Prolink-monot ja -siteet. Tälle kaudelle (17/18) isot keskieurooppalaiset suksivalmistajat Fischer ja Rossignol puolestaan julkaisivat oman Turnamic-normin, joka on myös yhteensopiva NNN-normin kanssa.

Käytännössä nämä muutokset ovat kuluttajan kannalta vain hyvä asia, sillä nyt kaikki monovalmistajat tekevät tuotteita, jotka ovat keskenään yhteensopivia (NNN-normi).

Koska kehitys näyttää menevän siihen, että NNN-normi (ja muiden valmistajien yhteensopivat normit) tulee jatkossa olemaan hallitsevassa asemassa, olemme tehneet periaatepäätöksen, että tarjoamme valikoimassamme vain NNN-normiin sopivia hiihtokenkiä ja -siteitä.